هنگامی که ایالات متحده در سال ۲۰۰۱ به افغانستان حمله کرد، مقابله با تجارت مواد مخدر افغانستان نه توجیه اولیه و نه تمرکز اصلی تلاش ایالات متحده بود. هروئین افغانستان در مقادیر قابل توجه در آن زمان و در حال حاضر به ایالات متحده وارد نمی شود. اگرچه از سال ۲۰۰۲ کشت خشخاش تریاک و تولید مواد مخدر در افغانستان برای ایالات متحده، متحدانش و دولت افغانستان، هر چند اولیه نیست، اما یک هدف مهم به شمار می رود. سیاستگذاران بهسرعت به اتفاق نظر رسیدند که تجارت مواد مخدر افغانستان تلاش های بازسازی و امنیتی ایالات متحده را تضعیف کرده و از مشروعیت حکومت افغانستان کاسته است. درحالیکه شورشیان به قدرت می رسیدند تنش در مناطقـی با سطـوح بالای کشت خشخاش افـزایش می یافت، ارتباط بین تجارت مواد مخدر، تامین مالی شورشیان و فساد دولتی منجر به طیفی از برنامههای مبارزه با مواد مخدر شد. در عین حال کشت خشخاش تریاک عامل اصلی اقتصاد روستایی افغانستان است. این مسئله برای سیاستگذارانی که به دنبال راهی برای مبارزه با تجارت مواد مخدر بدون تضعیف جوامع روستایی یا برانگیختن آنها علیه دولت افغانستان و شرکای بین المللی آن بودند، بغرنج بود.
دولت ایالات متحده از سال مالی ۲۰۰۲ تا سال مالی ۲۰۱۷ تقریبا ۸٫۶۲ میلیارد دلار به تلاشهای مبارزه با مواد مخدر در افغانستان اختصاص داده است. این رقم شامل بیش از ۷٫۲۸ ملیارد دلار برای برنامه هایی با تمرکز قابلتوجه به مبارزه با مواد مخدر و ۱٫۳۴ میلیارد دلار برای برنامههایی که جزء مرتبط با مبارزه با مواد مخدر دارند، بود. (به صفحه ۲۰ نگاه کنید.) با این وجود، تولید و قاچاق مواد مخدر ادامه دارد. افغانستان بزرگترین تولید کننده تریاک جهان است و خشخاش تریاک بزرگترین محصول کشاورزی کشور است که ارزش صادراتی آن سالانه در حدود ۱٫۵ تا ۳ میلیارد دلار در سالهای اخیر برآورد شده است. با وجود روند صعودی ارقام کشت و تعداد افغانهایی که به صنعت تریاک متکی هستند، تجارت مواد مخدر در آینده نهچنداندور تاثیر قابلتوجهی بر اقتصاد، امنیت و حاکمیت افغانستان خواهد داشت. ضروری است که سیاستگذاران ایالات متحده بهترین شیوه کاهش تاثیر تجارت مواد مخدر بر منافع استراتژیک ایالات متحده در افغانستان را تعیین کنند.
این گزارش درسآموختهشده، درسهای مهمی از تجربه مبارزه با مواد مخدر ایالات متحده در افغانستان از سال ۲۰۰۲ ترسیم میکند. این درسها میتواند برای اطلاع رسانی و بهبود تلاشهای جاری ایالات متحده در افغانستان استفاده شود، جایی که ایالات متحده احتمالا در سالهای پیش رو درگیر تلاشهای مبارزه با مواد مخـدر و بازسازی خـواهد ماند. ایـن گزارش همچنین توصیـههای قابـل اجـرا و شاهد – محور فراهم میکند که میتواند برنامههای مبارزه با مواد مخدر ایالات متحده را در افغانستان و همچنین تلاشهای مشابه در دیگر کشورها را تقویت کند.
این گزارش در زمان انتشارش در سال ۲۰۱۸، برای سیاست ایالات متحده در افغانستان رابطه ویژهای دربردارد. با کشت خشخاش افغانستان و رسیدن تولید تریاک به رکوردهای بالا در سال۲۰۱۷، توجه ایالات متحده و جوامع بین الملل به چالش های مرتبط با مواد مخدر افزایش یافت. مقامات ایالات متحده دوباره بر ارتباط بین تجارت مواد مخدر و شورشیان تمرکز کردند، برای مثال در ماه نوامبر سال ۲۰۱۷، نیروهای ایالات متحده و نیروهای افغان یک مبارزه هوایـی قدغن سازی را علیه امکانات «تولید مواد مخدر طالبان» آغاز کردند.
این حملات استفاده قابل توجهی را برای قدرتهای جدیدی نشان داد که در استراتژی جنوب آسیا گنجانده شده و توسط دولت رئیس جمهور دونالد ترامپ اعلام شد.
به طور گستردهتر یک استراتژی تجدیدنظرشده ایالات متحده برای مبارزه با مواد مخدر برای افغانستان از آوریل ۲۰۱۸ در حال ایجاد هماهنگی بین ادارات است. تجزیـه و تحلیـلها و توصیه های این گزارش زمینه و بینشهایی ارائـه میدهد که می توانند در تصمیم گیریهای سیاسی و اجرای تلاشهای جاری ایالات متحده برای مقابله با تجارت مواد مخدر در افغانستان به کار گرفته شوند.
درسها و توصیههای به کشورهای دیگر نیز مربوط هستند که ایالات متحده در آنجا به دنبال کاهش کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر است.
ایالات متحده سالانه میلیونها دلار در تلاشهای مبارزه با مواد مخدر جهانی هزینه میکند. مواد مخدر در سال های اخیر، کشورها و مناطق دریافتکننده بالاترین میزان بودجه افغانستان، کلمبیا، مکزیک، آمریکای مرکزی ، پاکستان، پرو، و حوزه دریای کارائیب بودهاند. با این وجود، این گزارش براساس تجربه ایالات متحده در افغانستان از اجرای جهانی برخی مداخلات خاص مبارزه با مواد مخدر، حمایت نمیکند. همانطور که این گزارش نشان میدهد، استفاده از روشهای مورد استفاده در یک کشور یا منطقه و فرض بر این که آنها در جای دیگر کار خواهند کرد، اغلب آسیبزاست. در عوض عوامل اصلی را که بر موفقیت و یا شکست تلاشهای مبارزه با مواد مخدر تاثیر میگذارد، و همچنین اصولی که سیاستگذاران باید در هنگام تصمیمگیری در مورد برنامههای مرتبط با مبارزه با مواد مخدر اجرا کنند، شناسایی میکنیم.
برای بررسی تلاش های مبارزه با مواد مخـدر ایالات متحـده در افغانستان در سال هـای۲۰۰۲ تا ۲۰۱۷، ما این تلاشها را به چهار رشته فعالیت تقسیـم می کنیم:
اجرای قانون ممنوعیت و مبارزه با مواد مخدر، ریشهکنسازی، توسعه جایگزین، و تجهیز حمایت سیاسی افغانستان و ایجاد نهادها.
گزارش ما درباره این موارد بحث میکند: چگونه دولت ایالات متحده – در درجه اول این گروه ها: وزارت دفاع (DOD) و دولت، آژانس توسعه بین المللی ایالات متحده (USAID)، و اداره مبارزه با مواد مخدر (DEA) – به تجارت مواد مخدر افغانستان راه یافتند، چگونه تلاشهای مبارزه با مواد مخدر ایالات متحده در داخل ایالات متحده وسیعتر و تلاش بازسازی بینالمللی، مناسبتر بودند و چگونه پاسخ ایالات متحده تکامل یافت، و اثربخشی آن پاسخ.